Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Ο στρατάρχης Ζούκοφ ως... Κοζάκος ιππέας στην παρέλαση της νίκης στην Κόκκινη Πλατεία [24-6-1945]

O στρατάρχης Ζούκοφ στην τελετή παράδοσης της Γερμανίας, 8-5-1945.

                                    Το βίντεο της παρέλασης της 24-6-1945 στη Μόσχα.Ο Γκεόργκι Ζούκοφ (1896-1974) υπήρξε ο πιο φημισμένος αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π.

Μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ (θαμμένου στο καταφύγιό του) την 30-4-1945, ακολούθησε η κατάληψη του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό, και η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας
λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 8-5-1945 στο Βερολίνο (λόγω διαφοράς ώρας, 9-5-1945 στη Ρωσία). Εκ μέρους της ΕΣΣΔ, η συμφωνία υπογράφτηκε από τον τον κατακτητή του Βερολίνου, Ζούκοφ, ο οποίος ανέλαβε και στρατιωτικός διοικητής του ρωσικού τομέα της Γερμανίας.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, ο Στάλιν διέταξε την πραγματοποίηση μεγαλειώδους παρέλασης στη Μόσχα για να εορταστεί η λαμπρή νίκη του Κόκκινου Στρατού.
Επιθεωρητής της παρέλασης ορίστηκε, με διαταγή του Στάλιν, ο Ζούκοφ.
Η παρέλαση ξεκίνησε με την εμφάνιση μπροστά στο μαυσωλείο του Λένιν, του ίδιου του Ζούκοφ πάνω σε ολόλευκο άλογο, συνοδευόμενου από την έφιππη ακολουθία του.
Σύμφωνα με αμφιλεγόμενη αναφορά στη βιογραφία του Ζούκοφ, ο Στάλιν ήθελε ο ίδιος να ξεκινήσει την παρέλαση της νίκης, αλλά, κατά την πρόβα, έπεσε από το άλογο και τελικά ο Ζούκοφ, που ήταν αξιωματικός του ιππικού, είχε την τιμή να ηγηθεί της παρέλασης, καλπάζοντας ως Κοζάκος ιππέας πάνω στο λευκό του άλογο, τον επονομαζόμενο "Είδωλο".

Ο Στάλιν, φοβούμενος τη δημοτικότητα του στρατάρχη Ζούκοφ, τον αντικατέστησε το 1946 με το στρατάρχη Βασίλη Σοκολόφσκι.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Bullock, A. (1998). Hitler and Stalin. London; Fontana Press
Davies, N. (2006). Europe at War. London: Macmillan


Death of Adolf Hitler
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Adolf_Hitler
Georky Zukhov
http://en.wikipedia.org/wiki/Georgy_Zhukov#Reasons_for_Zhukov.27s_rises_and_falls_under_Stalin
German Instrument of Surrender
http://en.wikipedia.org/wiki/German_Instrument_of_Surrender#Surrender_in_Berlin
Moscow Victory Parade
http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_Victory_Parade_of_1945
Vasily Sokolovsky
http://en.wikipedia.org/wiki/Vasily_SokolovskyΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου